Kesal keadaan SMK Entilibon masih daif

ARKIB : 19/06/2008

<!–         –>

KINABATANGAN 18 Jun – Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Bung Moktar Radin, membidas sikap pegawai dan kakitangan Pejabat Pelajaran Gabungan Lahad Datu yang mengabaikan kemudahan dan keselesaan para pelajar di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Entilibon di Telupid, dekat sini.

Katanya, tindakan mereka yang tidak melaporkan kepada Jabatan Pelajaran Negeri Sabah mengenai kemudahan asas yang amat daif di sekolah terbabit melibatkan kerosakan kerusi, meja, kipas, tilam dan bumbung kelas itu amat dikesali.

”Saya kesal dengan sikap pegawai-pegawai Pejabat itu kerana tidak memberi laporan lengkap berhubung masalah kemudahan di situ sedangkan mereka bertanggungjawab penuh terhadap kebajikan sekolah ini.

”Mereka sepatutnya menjadi perantara untuk membantu mendapatkan bantuan daripada pihak kerajaan melalui wakil rakyat,” katanya selepas merasmikan Mesyuarat Agung Persatuan Ibu bapa dan Guru (PIBG) sekolah itu, di sini hari ini.

Sekolah tersebut yang jaraknya kira-kira setengah jam perjalanan dari sini, mempunyai 500 pelajar dan 25 kakitangan, mula beroperasi pada tahun 2000 dan tidak mempunyai bilik sumber atau komputer.

Bung Moktar berkata, antara punca utama sekolah tersebut terbiar tanpa pembelaan sewajarnya ialah kerana pihak atasan di jabatan tersebut tidak turun padang melihat sendiri keadaan atau masalah di sekolah tersebut.

Justeru, katanya, beliau akan memanjangkan perkara itu kepada pihak Kementerian Pelajaran di Sidang Dewan Rakyat supaya segala kekurangan dan keperluan di sekolah tersebut dapat diatasi segera.

”Ini benar-benar mengaibkan bagi rakyat Kinabatangan, sepatutnya negara kita yang sudah pun 51 tahun merdeka, tidak perlu lagi berhadapan dengan masalah asas seperti ini,” tegasnya.

Bung Moktar mendakwa, perkara yang lebih mengecewakan ialah masalah itu sudah diadukan beberapa kali kepada pihak yang bertanggungjawab, tetapi sehingga kini, tiada sebarang tindakan susulan diambil.

”Ia bukan cerita yang direka-reka oleh golongan ibu bapa yang menghantar anak di sekolah itu, tetapi masalah yang benar-benar berlaku.

”Saya sendiri melawat sekolah ini dan melihat kedaifannya,” katanya.

Bung Moktar merangkap Timbalan Pengerusi Kelab Penyokong Barisan Nasional (BNBBC) itu meminta pihak jabatan turut memantau kekurangan atau kerosakan kemudahan asas di sekolah-sekolah lain di daerah ini.

sumber : http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0619&pub=Utusan_Malaysia&sec=Sabah_%26_Sarawak&pg=wb_04.htm

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s